Latin: Vespa velutina nigrithorax
Den asiatiske gedehams forekommer i stigende grad i en række EU-lande, hvor den højst sandsynligt er blevet spredt til ved import af varer som levende planter, frugt og trævarer fra Sydøstasien, hvor den asiatiske gedehams stammer fra.
Arten er ikke observeret i Danmark, og bestemt heller ikke ønsket herhjemme.
Vores honningbier og almindelige gedehamse kan ikke stille noget op overfor den asiatiske gedehams, der let kan fange og dræbe bier og almindelige gedehamse. Hvis den asiatiske gedehams kommer til Danmark, vil den kunne gøre stor skade på vores bestand af honningbier, som har stor betydning bl.a. bestøvning af vores planter og vores økosystem.
Der er dog stor risiko for, at den asiatiske gedehams kommer til Danmark via import af varer. Den optræder allerede i bl.a. Spanien, Italien, Tyskland og i Frankrig. I Frankrig er der allerede etableret en fast bestand af den asiatiske gedehams.
Udseende
Dronningen er ca. 3 cm. lang og arbejderhvepsene er cirka 2 cm. Den almindelige gedehams bliver mellem 1½ og 2 cm. Forkroppen er beklædt med korte mørkebrune eller sorte hår. Bagkroppen er sort med et gul bånd nær bagenden, da det fjerde sidste led af bagkroppen er gult ligesom benenes yderste ender, også er gule.
Biologi og adfærd
Den asiatiske gedehams er aktiv fra april til november, hvor den, som den almindelige gedehams bruger tiden på at samle føde og byggematerialer til boet. Den asiatiske gedehams bygger sjældent bo tæt ved jorden, men foretrækker høje træer og bygninger. Der er set eksempler på bo fra asiatisk gedehams der har været optil 90 cm højt og 70 cm bredt. Et bo på den størrelse kan rumme op til 1000 individer.
Den asiatiske gedehams lever af frugt, blomster, bier og andre insekter. Den er derfor en trussel for vores økosystem, hvis den kommer til Danmark, da vores honningbier ikke kan stille noget op imod den.